Report: Instructeurstraining Blauwe Schuit

 In Nieuws

De Kaag, zondag 21 oktober 2012

– “Vlak varen, daar zijn de mannen  van de Blauwe Schuit echt goed in, nu nog de downwind en de klasse heeft er een paar serieuze concurrenten bij!” –

Studentenzeilvereniging de Blauwe Schuit is een actieve club voor studenten uit Leiden. Ze zijn gevestigd aan de Kaag. Ook wel Kager-, of Vlager-plassen genoemd.

Sinds vorig jaar is de vereniging begonnen om de Laser 2 vloot te vervangen voor RS500’s. Een stap waar de RS500 klasse natuurlijk erg enthousiast over is! Dus werden er 2 RS500 zeilers, Sander Vogelaar en ondergetekende, vanuit de klasse afgevaardigd om een dagje training te geven.

Afgelopen zondag was het zover. 9 Instructeurs van de Blauwe Schuit stonden klaar om te ervaren wat de verschillen zijn tussen een Laser 2 en de RS500. Met een goeie 4bfr in de vlagen in de ochtend, afnemend naar 3 bfr, was het daar een perfecte dag voor. Alleen de zon ontbrak, maar daar was in het enthousiasme en inzet van de mannen niks van te merken.

Als 1 ding opviel in het upwind varen dan was het wel de opgedane ervaring in de Laser2. Vlak varen ging perfect! Bemanning languit en steady in de trapeze en de vlagen werden vakkundig opgevangen door de stuurman. So far so good!

De grootste uitdaging lag bij het downwind varen, gijpen en boatspeed. Ja, de boatspeed… Die werd niet hetzelfde ervaren als op de Laser2… Waarom niet? “Nou,” vertelde Marinus, “de 500 is zo stil. Er resoneert niks als je in de 2e of 3e versnelling gaat, zoals bij de Laser, waar het zwaard begint te zoemen.”

Maar snelheid werd wel degelijk opgebouwd en eenmaal lekker in plane werd de downwind boei af en toe lekker gelaten voor wat ie was en werd er genoten van de snelheid. Ook leuk!

In de middag nam de wind iets af en hebben we iets meer gegijpt en aan boothandling gewerkt.

De dag werd afgerond met het bekijken van een aantal go-pro filmpjes die overdag waren geschoten vanaf de rubberboot. Altijd goed om nog even terug te zien wat er goed ging en wat er beter kon. Al met al een leuke en intensieve dag!

Dank aan Aquavitesse voor het lenen van de 2 RS500’s. Dank aan Eveline & andere Blauwe Schuit-leden voor de perfect geregelde lunch & diner (&de wijn en chocola, mjam)!

We hopen jullie volgend jaar te zien bij de trainingen, nationale & internationale  wedstrijden. Voor tips & vragen zijn jullie altijd welkom lid te worden van de facebook pagina RS500 NL en RS500 Sailors. We helpen jullie graag op weg. Veel plezier en succes met lesgeven in de RS500!

Marleen Blomsma

Recent Posts