Verslag Muiderzand Skiff Cup van De Blauwe Schuit

 In Nieuws

Met windstoten van meer dan 20 knopen in het verschiet, reisden twee teams van De Blauwe Schuit op zaterdag 10 mei af naar Marina Muiderzand voor de eerste nationale wedstrijd van het seizoen voor de RS500: de Muiderzand Skiff Cup. Het beloofde een uitdagende dag te worden met de harde wind en hoge golven op het IJmeer. Halverwege de dag was de helft van het veld reeds afgehaakt. Na de laatste toeter hadden Anneke en Viktor de 4de plaats in handen, een mooi resultaat bij het eerste evenement! Johan en Floris stonden bovenaan in het RS500-klassement door driemaal op de eerste plaats te eindigen. De tweede dag werd vanwege voorspelde windstoten van 80 km/h afgelast, waardoor Johan en Floris er met de winst vandoor gingen in het RS500-klassement! Gefeliciteerd!

1001832_4714811442929_739189444_n

De Muiderzand Skiff Cup is dit jaar het eerste nationale evenement op de RS500-wedstrijdkalender. Wedstrijden op open water zijn altijd een uitdaging vanwege de lange golven en met een flinke windkracht vijf uit zuid-westelijke richting was het erg heftig op het IJmeer, net buiten de haven van Marina Muiderzand. Aan de Muiderzand Skiff Cup deden dit jaar 49er’s, Musto Skiff’s, RS500’s en een paar verdwaalde boten (waaronder een supersnelle Flying Moth). Van de 12 RS500-teams die zich hadden ingeschreven verschenen er 5 aan de start, waaronder twee teams van De Blauwe Schuit. Johan en Floris deden voor de tweede keer mee (Mistral, 837) en voor Anneke en Viktor (Papagayo, 890) was dit de eerste wedstrijd als team. Alle klassen starten tegelijk en met in totaal 20 boten was het lekker druk op de startlijn. De 49er’s zagen we alleen bij start van dichtbij en waren daarna weg (49er’s gingen ongeveer 10 minuten eerder over de finish dan de RS500’s). In het eerste rak naar de bovenboei vloog de spray ons om de oren vanwege de flinke golven en was het hard werken aan de wind. Met de gennaker vlogen we in het benedenwindse rak vervolgens over het water!

In de eerste wedstrijd starten beide teams van de Schuit goed. Johan en Floris ronden als eerste RS500 de bovenboei en behielden die koppositie tot de finish. Anneke en Viktor lagen op dat moment de derde plaats, maar werden uiteindelijk vijfde door het iets te vroeg strijken van de gennaker (waardoor twee andere RS500’s ons voorbij voeren!). Beide teams bleven consistent goed starten en ook in de tweede race wisten Johan en Floris als eerste RS500 over de finish te komen. De de zware weersomstandigheden begonnen hun tol te eisen en het aantal boten aan de start werd steeds kleiner.

De teams van De Blauwe Schuit hielden echter stug vol! Anneke en Viktor pakten in de derde wedstrijd een welverdiende derde plek, net voor Johan en Floris. Voor het laatste team was dat eerste en de laatste fout, want de vierde en laatste wedstrijd kwamen ze weer als eerste over de streep. Anneke en Viktor eindigden toen als vierde, wat hen uiteindelijk de 4de plaats in het klassement opleverde, een mooie prestatie! Johan en Floris stonden verdiend bovenaan aan het eind van de dag en aangezien de wedstrijden van zondag werden afgelast, nam De Blauwe Schuit de overwinning mee naar huis. De Muiderzand Skiff Cup werd overall uiteindelijk gewonnen door een 49er-team. Al met al was het een mooi begin van het wedstrijd seizoen en kwamen we moe maar voldaan aan weer aan in een nog licht schuimende loods. Op naar de volgende wedstrijd!

Recent Posts