75e Goudse Zeilweek

 In Nieuws
27012480805_af7702cc1a_z

Foto: Pieter Lanser

Door Maarten Berendschot

In het weekend van 14 en 15 mei deed de 500 klasse de Reeuwijkse plassen aan voor de 75e Goudse zeilweek, een echte thuiswedstrijd voor ons. Met negen ingeschreven boten een voorspellingen tussen de 15 en 20 knopen beloofde het een heel mooi weekend te worden.

Negen inschrijvingen betekende helaas niet dat er ook altijd negen boten aan de start mee deden. De eerste start halen was voor velen al een uitdaging, en voor wie wel gestart waren, was de baan een ware zoektocht naar de finish. De eerste wedstrijd duurde ruim 80 minuten maar was richting het einde zeker niet beslist. De lastige baan en een gevalletje van ernstige pech, leidde in de eerste wedstijd helaas wel tot maar 2 gefinishte boten.

Na een lekkere lunch op de kant, verschenen er weer maar vijf boten aan de startlijn voor de tweede start. De wind was nog iets aangetrokken en zoals de meesten wel hebben gemerkt zorgt een stevige wind op de Reeuwijkse plassen voor veel uitdagingen. Stevige vlagen worden afgewisseld met totale windstiltes bij de kant waar de wind zomaar 40 graden kan draaien. Het is dan ook niemand gelukt om de boot recht te houden in deze omstandigheden.

Met deze zware omstandigheden is het Robin en mij gelukt om de eerste plek te bemachtigen. De tweede plek was voor Enno en Senne en de top 3 werd zaterdag afgesloten door Michiel en Hilde.

Maar daar eindigde de zaterdag niet. Met niemand thuis in mijn ouderlijk huis in Gouda vond ik dat er bij een gezellig weekend, ook een gezellige avondmaal hoort. Met 16 zeilers zijn we naar mijn huis gegaan om te genieten van zelfgemaakte pizza’s. Een gewaagde keuze met ras-Italiaan Francesco erbij, maar volgens mij vond ook hij de pizza’s goed smaken.

Zondagochtend weer vroeg uit ons bed om de eerste plek vast te houden. Dat was het doel en zo zou het gebeuren. Heerlijk varen op de Elfhoeven plas, waar de boeien wel op volgorde van alfabet liggen en de eilanden een minder in de weg liggen. Maar makkelijk varen was het niet want ook de zondag werd getypeerd door lastige vlagen en draaiende winden.

Met zeven boten aan de start hadden we eindelijk een lekker veld in het water. Voor de lunch hadden Michiel en Hilde twee eerste plaatsen op hun naam geschreven waardoor het voor Robin en mij steeds lastiger werd om de koppositie vast te houden. Na de lunch hebben we er hard voor gevochten maar werd de race toch altijd in hun voordeel beslist.

Michiel en Hilde waren gedurende het evenement op hun best door vier maal een eentje te varen en hebben zo de eerste prijs bemachtigd. Robin en ik zijn uiteindelijk zeer tevreden naar huis gegaan met een tweede plaats. Anneke en Floris zijn ondanks twee keer een DNF/DNS gestegen naar de derde plaats.

Michiel is in ieder geval weer helemaal verliefd op de club waar hij jaren lang heeft lesgegeven en dat snap ik helemaal ;). Ik heb genoten van een heerlijk weekend en hoop dat we er volgend jaar weer een feestje van kunnen maken!

Recent Posts