Verslag United 4 in Medemblik

 In Nieuws

 

De eerste wedstrijd voor het Nederlands kampioenschap is inmiddels ruim een week geleden gezeild in Medemblik tijdens de United 4 wedstrijden. Je zou dus kunnen zeggen, dat dit verslag aan de late kant is. Gelukkig is dat ook het thema voor het halen van de start voor de RS500. 😉

Het valt ook niet mee om tegelijk met 100+ optimisten/feva’s/29ers samen van dezelfde helling af te gaan nadat je released bent. Combineer dat met een wedstrijdbaan, die ver weg ligt en je hebt problemen.

De allereerste wedstrijd werd dan ook gevaren door 4 van de 8 mogelijke deelnemers.

(David, de volgende keer kan je ook gewoon komen, onze wedstrijden hebben geen alcohol controle….;-P)

 

De condities waren erg lastig op het IJsselmeer. Er stond een aardige wind, maar niet genoeg om continu voluit te trapezen en de korte golven maakte het moeilijk om de boot op gang te houden. Het was dus zaak om goed samen te werken als team om het maximale uit de boot te halen.

 

Na de eerste pot hadden Sander en ik al uitzicht op het podium, want we werden 4de!

Anna en Jochum voeren erg hard, zeker gezien ze dit jaar nog niet in de boot hadden gezeten. Ze werden mooi derde in de eerste en tweede wedstrijd. Super balen dat hun gennaker val brak en ze daardoor de derde wedstrijd moesten laten schieten.

Anneke/Floris en Thomas/Marloes waren deze eerste dag erg aan elkaar gewaagd en verdeelden de drie eerste plaatsen onderling. Thomas/Marloes 2 keer en Anneke/Floris 1 keer. Anneke/Floris gingen na de eerste dag toch aan kop, omdat Thomas/Marloes een mindere derde wedstrijd voeren (4de) en er nog geen aftrek was.

Na de eerste dag kon het nog alle kanten op, omdat met een vierde wedstrijd er 1 aftrek zou komen. ALS er gevaren zou worden, want de voorspellingen waren erg weinig tot geen wind voor de volgende dag.

 

De volgende dag begon dan ook erg rustig met gelijk een uur uitstel. Sommige teams lieten zich verleiden het heel rustig aan te doen en weer waren er een aantal boten niet op tijd voor de eerste start. Waaronder de koplopers Anneke en Floris, die volledig opgesloten lagen tijdens het te water laten.

Thomas en Marloes konden hier hun voordeel uit halen en wisten de koppositie over te nemen door een eentje te varen. Makkelijk was dat niet, want ondanks het lichte weer was de race spannend tot de laatste downwind. Een verkeerde beslissing met weinig wind kan je heel veel plaatsen kosten. Jochum/Anna en Sander/Jody wisten nog heel dichtbij te komen tijdens die laatste downwind, maar redden het net niet om Thomas/Marloes te pakken. Hun eigen finish was super close, waarbij Jochum/Anna minder dan een meter voor Sander/Jody over de streep wisten te gaan!

De laatste wedstrijd werd snel gestart in nog lichtere condities, de eerste upwind ging nog, maar tijdens de downwind viel de wind helemaal weg. Uiteindelijk werd de wedstrijd eruit geblazen en zat het evenement erop. Wie weet als die wedstrijd was uitgevaren, had de uitslag er misschien wel heel anders uit gezien…..

Het eerste podium was een feit!

Felicitaties voor!:

  1. Thomas Rot, Marloes Rot
  2. Anneke Kikkert, Floris Stapel
  3. Anna Bertling, Jochum Slikboer

 

De volgende wedstrijd die meetelt voor het kampioenschap is de Braassem Summer Regatta, maar ook in de tussentijd is er nog genoeg te varen.

Met om te beginnen een klassetraining op 24 april!

En ik denk, dat (op tijd) starten zeker een trainings onderdeel gaat worden…

 

Recent Posts