RS500 Eurocup Medemblik: pittige internationale concurrentie en heel veel muggen.

 In Nieuws

500 podium

Het tweede wedstrijdweekend in de Eurocup Series was een belangrijke stap richting een echte internationale in meerdere opzichten een first! Allereerst wordt de Eurocup Series dit jaar voor het eerst georganiseerd, en na de aftrap in Frankrijk was Medemblik de eerste locatie waar een nieuw evenement voor is opgezet. Het was ook het eerste evenement exclusief voor de RS500s en RS800s, twee klasses die qua karakter uitstekend bij elkaar passen. En het was het eerste evenement waar je door de muggen het zeil niet meer kon zien (maar dat terzijde).

Waar de 500 voorheen vooral groot was in de UK en Nederland, zien we nu een grote groei op het Europese vaste land. Met teams uit Italië, Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Engeland en Nederland, kunnen we dit evenement dan ook met recht een Eurocup noemen. Onze buitenlandse gasten zijn helaas wel getrakteerd op typisch Nederlands weer. Ontvangst en optuigen in de miezerige regen (zonder wind..) was nou niet bepaald een warm welkom, en ook op het water zat het niet mee. IMG_1040Nadat iedereen zich van de muggenlijken had ontdaan (zie NOS item over muggen in Stavoren en je weet genoeg), werd dit gelukkig geheel gecompenseerd door het sailorsdinner in het restaurant naast de club. Onder het genot van pasta en een biertje werd hier de eerste dag uitgebreid nabesproken en werden, zoals het hoort, tips en tricks uitgewisseld met de nieuwe teams. De borrel werd voortgezet in café Brakeboer, waar vooral de Britten nog tot in de late uurtjes hebben doorgefeest.

Wellicht ten gunste van de feestgangers, was de zaterdag rustig en vooral nat op het water. Ook deze dag werd afgesloten met een biertje in Brakeboer, zij het wat minder uitbundig, met in het vooruitzicht een prachtige zondag (de windvoorspelling wisselend van 8 tot 18 knopen stemde hoopvol). En niet onterecht, want met een steady aantrekkende wind en een lekker zonnetje hebben we nog 3 heerlijke races gevaren. En dat is tenslotte toch waar we voor komen! Dankzij de zeer strakke en professionele wedstrijdorganisatie van Club Hollandia hebben we in de moeilijke omstandigheden in totaal alsnog alle 9 geplande races kunnen varen – waarvoor zeer veel waardering!

IMG_1065In de tricky weersomstandigheden, met name op de vrijdag en zaterdag waarin fikse hoosbuien zorgden voor shifts en windstille tussenpozen, bleek de top 6 enorm aan elkaar gewaagd. Zo zeer zelfs, dat de nummers drie tot zeven nog gelijk stonden na zes races, met slechts drie punten afstand op de nummer 2 en ook de eerste plek was niet verzekerd van de winst. Of je dan ‘gewend’ bent aan het Nederlandse weer lijkt niet uit te maken, want uiteindelijk bleek de competitie uit het buitenland de top drie te veroveren, en ze zijn terechte winnaars!

De Italiaanse heren Michele Oppizzi en Pietro Frazzica gaven buiten hun vertrouwde thuishaven vast een voorproefje van hun zeilskills zien. Dat belooft wat voor het WK op het Comomeer, waar ze (aldus hun coach) worden vergezeld door nog zo’n 15 andere Italiaanse teams! Aan de Nederlanders dus bij dezen de schone taak om ze het veld straks niet te laten domineren – trainen maar!

Zie hier de volledige uitslagen na de tweede Eurocup wedstrijd.

Op naar het volgende evenement; wat staat er komende twee maanden op de kalender?

28 mei: Klassetraining door wereldkampioen Pim van Vugt (Braassemermeer)

3 – 4 juni: Goudse zeilweek (Reeuwijkse plassen)

10 – 11 juni: Braassem Summer Regatta

1 – 3 juli: Eurocup Nieuwpoort (Noordzee)

24 – 28 juli: Worlds in Gravedona (Comomeer)pricegiving 4

Recent Posts