Goudse Zeilweek 2018

 In Nieuws

Door Lukas van den Broek

 

Op 19 en 20 mei werd tijdens het pinksterweekend door Elfhoeven en de Roei en Zeil Gouda weer het jaarlijkse evenement de Goudse Zeilweek georganiseerd. Elk jaar is het weer een groot succes onder een heleboel zeilers uit heel Nederland. Ook dit jaar waren er veel deelnemers, zo’n 110 boten hadden zich ingeschreven. Grote klassen waren de 16 m2, O-Jol, Randmeer, FD en de RS 500. Voor zeilers die de Reeuwijkse Plassen niet kennen, is de Goudse Zeilweek soms net een puzzeltocht. Er worden namelijk voor de wedstrijden niet de normale wedstrijdbanen gebruikt. De letterboeien die aan de rand van de plassen liggen zijn de wedstrijdboeien.

Voor zaterdag stond er een licht maar leuk windje opgegeven. 6 tot 9 knopen uit het NWW. De RS 500 startte zaterdag op de Elfhoevenplas. Voor de pauze is er één wedstrijd gevaren. Na de pauze nog drie wedstrijden. De uitslag voor de RS 500 zag er na deze dag als volgt uit:

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4
1 1074 Maarten Berendschot, Robin Rijnhout 5,0 1 1 1 2
2 1076 Lukas van den Broek, Katinka Vork 11,0 2 3 5 1
3 1023 Mark den Heijer, Francesco Maltoni 13,0 3 2 2 6
4 67 Victor Oudsen, Viktor Haaksman 16,0 4 4 4 4
5 837 Fleur Leijs, Niek van der Kooy 18,0 5 5 3 5
6 18 Frederik Winnubst, Michiel Bakker 25,0 6 6 6 7
7 718 Joke Krijgsman, Danielle Kortleve 26,0 8 8 7 3
8 864 Janneke Arkesteijn, Mike van Mackelenberg 30,0 7 7 8 8

Zondag voeren we op de ‘s-Gravenbroekse plas, erg jammer, want hierdoor liepen we de beste wedstrijdleider van Europa mis: Fred Jacobs! De wind was enorm afgezwakt, volgens het wedstrijdcomité van Roei en Zeil onmogelijk om een wedstrijd te varen. De pauze werd dan ook snel ingelast om tijd te overbruggen. Na de pauze was het weer tijd om verder te wachten. Wat waren wij daar goed in zeg! Het weer werkte ook heerlijk mee, 25 graden en geen wind zijn perfecte omstandigheden om in Nederland bruin te worden. Maar daarvoor waren we helaas niet gekomen. Omdat het wedstrijdcomité liever wilde wachten dan de wedstrijden af te blazen, besloten we als 500 groep zelf te gaan zeilen met z’n allen, om wat tijd te doden en toch nog even te kunnen zeilen. Er waren meer zeilers die dit een goed idee vonden en voordat ik het wist, lag de hele ‘s-Gravenbroekse plas vol met boten, inclusief het startschip. Voordat het 3 uur was probeerden ze snel een wedstrijd te starten, helaas lukte dit niet, omdat de wind hevig draaide. Dit betekende dat er zondag geen uitslagen meer bij zouden komen en dat we dus naar de kant konden.

Het leukste van de Goudse Zeilweek moest nog komen, de prijsuitreiking! Elk jaar wordt er een klein toneelstuk opgevoerd waarin de prijzen worden uitgereikt. Dit jaar kwam “Doris” langs. Ik had echt géén idee wie dit moest voorstellen, maar het uiteindelijk bleek het een of ander tv-programma te zijn. Hier en daar moest iemand op schoot komen zitten bij Doris en een liedje zingen, (of een zeehond na doen). Na de prijsuitreiking werd er nog heerlijk geborreld en uiteindelijk ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis. Het was een geweldig weekend! Tot volgend jaar!

Recent Posts