Terugblik Seizoen 2021

 In Nieuws
Na de afronding van het Open German Championship afgelopen weekend is ons seizoen voorbij.
Ons bootje heb ik inmiddels warm in de stalling opgeborgen en dan ga je onwillekeurig toch een beetje terugblikken op het seizoen. En hoewel de seizoensstart een beetje gemankeerd liep door een niet nader te noemen omstandigheid kijk ik terug op een mooi seizoen.
Om ons een beetje bezig te houden hebben we bij het ontbreken van wedstrijden in het eerste deel van het seizoen de klassentrainingen bezocht. Cedric werd hierbij een beetje onze vaste klassentrainer en hij leverde met zijn gestructureerde aanpak goede persoonlijke feedback  leuke en nuttige trainingen.
Waarvoor veel dank en ik hoop dat hij volgend jaar nog eens terug wilt komen.

Na een lange wachtperiode was de eerste wedstrijd die gevaren mocht worden de Zeelandregatta in het weekend van 10-11 juli. De opzet werd nog een beetje beperkt door lopende maatregelen, maar het evenement trok veel deelnemers, ook van de RS500 met 20 inschrijvingen. De lichte wind gedurende leverde gedurende het weekend uitdaging op. Op de eerste dag moest ook ons wedstrijdcomité warmdraaien: verkeerde signaalvlaggen, een start op het 1 -minuut signaal en eenmaal op de kant bleek de finishregistratie niet te kloppen. Na een bezoekje bij de wedstrijdleiding werd dit gelukkig recht getrokken. De tweede dag verliep gelukkig wat beter op dit vlak. De races zelf waren super spannend met grote wisselingen door het maken van goede of verkeerde keuzes in de rakken. De twee eerste boten eindigden op gelijke punten. Nummer drie zat op een enkel punt verschil. (Eindstand: 1 Bruno en Edith, 2 Johan en Iris, 3 Maarten en Robin)

Helaas konden we niet aanwezig zijn op de WK in Como, dus onze eerstvolgende wedstrijd was het ONK.
Met een veld van 43 boten en 5 nationaliteiten vertegenwoordigd was dit een evenement waar we als klasse trots op mogen zijn. De wedstrijden vonden opnieuw plaats in moeilijke lichtweer omstandigheden. Naast goede bootsnelheid en soaking skills, konden tactisch keuzes vele plekken winst of verlies opleveren.  In deze omstandigheden bleek de Tjechische wereldkampioen net als op het WK te excelleren. Daarachter ontspon zich een zeer spannende strijd waarin opnieuw bleek dat een steeds bredere Nederlandse top aan het ontstaan is die om elke millimeter vecht. Nummer 2 en 3 eindigden op gelijke punten. (Eindstand: 1 Jacub en Teresa, 2 Jesper en Daphne, 3 Bruno en Edith). Niet onvermeld mogen de heerlijke dagverse mosselen blijven die geserveerd werden bij het foodtruckdiner voor Aquavitesse.

De ODST had opnieuw veel aanmeldingen van de RS500 met 21 deelnemers. Daaronder zaten net als bij de ONK ook een aantal gastdeelnemers. Zo deed het 49-er team vanwege beperkte inschrijvingen in de open klasse mee in de  RS500. De eerste dag leverde een prachtige maar lastige zeildag. De wind was vlagerig met flinke shifts, waardoor je continu moest schakelen. De insteek op de dag was om zo veel mogelijk wedstrijden te zeilen omdat de voorspellingen voor dag 2 niet goed waren. Uiteindelijk leverde de vertraging tussen de wedstrijden en de vermoeiende omstandigheden na het programma van 4 wedstrijden het complete veld (op één enthousiaste stuurvrouw na) er klaar voor was om het land op te zoeken.  Op dag 2 kon er nog net een wedstrijd uitgeperst worden waarbij in de wegvallende wind door een enorme windshift in het laatste rak de kaarten nog eens opschud werden.  (Eindstand: 1. Bruno en Edith, 2 Johan en iris, 3 Fleur en Victor).

Wij sloten het seizoen af met deelname aan het Open German Championship op het Steinhuder Meer. Josha had ons tijdens voorgaande evenementen met groot enthousisme aangemoedigd om deel te nemen. Daarnaast had het heerlijke naseizoen ons eigen enthousiasme aangewakkerd en wilden we de gelegenheid om de wereldkampioen uit te dagen niet laten schieten. De locatie was werkelijk prachtig en het wedstrijdcomite was zeer gedegen en hield het tempo er goed in. Vanwege de slechte voorspellingen voor zondag (geen wind) werden er op zaterdag 6 wedstrijden gezeild. Wij startten zeer goed met een ruime eerste plek. In de wedstrijden daarna ontstond een zeer spannende strijd met het Tjechische team. Upwind bleken wij de overhand te hebben. Downwind bleken de soaking skills van het Tjechische team het verlies in het kruisrak ruimschoots te compenseren. De beslissing viel in de wedstrijden 2 tot en met 5 telkens in de laatste meters van de wedstrijd met als tussenstand 3-2 voor de Tjechen. In wedstrijd 6 bezegelden de Tjechen hun winst met een eerste plek, terwijl wij met moeite na een mindere start nog de tweede plaats  konden pakken. Het was werkelijk een prachtige dag geweest. Op de wal werden we verwelkomd met  bier en pizza en in de avond een heerlijk diner. Zoals voorspeld was er zondag geen wind met weinig hoop dat die nog zou komen. De ochtend werd gebruikt om rustig aan te starten met opruimen, zeilen te drogen en te kletsen over verbeteringen aan de boot. Zo waren we klaar om direct na de prijsuitreiking  naar huis te rijden. Volgende jaar staat deze weer op ons verlanglijstje. (Eindstand 1 Jacub en Teresa, 2 Bruno en Edith, 3 Oscar en Samuel)

Wat mij dit jaar opnieuw opvalt is dat het goed gaat met de klasse in Nederland. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe gezichten bijgekomen. Dit gaat over de hele linie, van studenten teams, vader-zoon teams, man-vrouw -teams, jeugdige en meer volwassen teams. En deze teams doen mee aan wedstrijden. Sommige moeten achteraan starten, maar ook in het midden en in de kop van het veld is er uitbreiding.
Ik hoop dat we dit kunnen doorzetten in het nieuwe seizoen. Ik kijk er in ieder geval alweer reikhalzend vooruit naar komend seizoen!
Bruno Goris, NED 1660
Recent Posts