De klasse

De RS500 klasse richt zich vooral op de zeilers die competitief willen zeilen met een zeer hoge ‘fun-factor’. Geïnspireerd door zeilers zoals Team Bekkering/Blom (Nederlands Kampioen RS500 2012 en huidig Delta Lloyd FX-team), Marit Bouwmeester/Blom (13e op het WK RS500 2011) die keer op keer met big smiles van het water afkwamen en ook Dorian van Rijsselberghe met z’n eigen wijze van topsport beleven waarbij fun de belangrijkste drijfveer is, heeft de RS500 z’n plannen voor toekomst vorm gegeven.

Trainingen, wedstrijden en ‘socials’

Het programma van de RS500 is gevarieerd en gericht op een combinatie van competitie en gezamenlijke ontwikkeling. Het jaarprogramma bevat trainingen en een mooi aantal wedstrijden in binnen en buitenland. De klasse staat inmiddels internationaal bekend om z’n goeie socials, zoals de jaarlijks terugkerende Dutch Party en spontane gezamenlijke Bring-Your-Own-Food-BBQ’s.

Voor 2019 staat er een prachtig programma klaar, waaronder de eerste Eurocup serie en wereldkampioenschappen in Tsjechië!

Nationaal:

In het voorjaar organiseert de klasse een aantal trainingen in het weekend. In deze trainingen wordt er op niveau getraind en kennis / ervaring uitgewisseld om de vloot voor te bereiden op het nieuwe wedstrijdseizoen. Vervolgens zullen er verdeeld over het gehele land, wedstrijden gevaren worden. Events zoals de United4, Braassem Summer Regatta, Benelux Kampioenschappen (Scharendijke) en de fameuze Open Dutch Skiff Trophy (Bruinisse) staan sowieso op de agenda. Na de enorm positieve ervaringen van vorig jaar sluiten we ons in september weer aan bij het Delta Lloyd ONK in Medemblik.

Internationaal:

Internationaal heeft de klasse een aantal top evenementen gepland. De belangrijkste is uiteraard de World Championships. Daarnaast vindt gedurende het hele jaar de  EuroCup plaats: een serie van vijf evenementen verspreid van de Belgische kust tot aan de Tsjechische meren. Voorafgaand aan de wedstrijden wordt vaak ook een training georganiseerd op locatie. Kijk voor de wedstrijden van dit jaar op de kalender.
Het weerzien met de internationale vrienden, het gezamenlijk optrekken in de avonden maken deze events speciaal en een ieder vindt de ruimte om zich thuis te voelen in deze internationale klasse waarbij fair en competitief zeilen samengaan.

Bereikbaar en betrouwbaar

De RS 500 is ontworpen als zeer snelle en attractieve betaalbare eenheidsklasse. Waarschijnlijk de boot met de beste performance per euro. De grote gennaker en trapeze maken de boot aantrekkelijk en snel. De aanvangstabiliteit zorgt voor een comfortabel gevoel.
De klasse richt zich op de breedtesport en is daarmee aantrekkelijk voor een breed publiek. De klasse kent dan ook een mix van jeugdzeilers (16+), studenten en (jong) volwassenen waarmee er bij ieder evenement weer een stabiel niveau van wedstrijdzeilen aanwezig is. Het ‘probleem’ waar veel vergelijkbare klassen tegen aanlopen is dat de jongere zeilers na twee seizoenen afhaken omdat ze gaan studeren of andere prioriteiten krijgen. Door de goede mix van studenten, (net-)afgestudeerden en (jong)volwassene blijft de klasse levendig en is er een stabiele groei ontstaan.

Klasseboot en verenigingsboten

Geïnteresseerden kunnen altijd een aanvraag doen om met een evenement mee te doen in de RS500 klassenboot. Deze boot is speciaal voor een ieder die wil weten of de RS500 ook iets voor hen kan zijn. Daarnaast zijn er verenigingen in Nederland die een of meerdere RS500’s in het bezit hebben. Voorbeelden zijn WVA Vinkeveen, GWV Elfhoeven en Studentenzeilverenigingen De Blauwe Schuit in Leiden en D.S.W.Z. Broach uit Delft. Leden kunnen hier gebruik maken van de boot voor training en wedstrijddoeleinden.

Bereikbaar en betrouwbaar

Lid worden is nu heel eenvoudig! Alle booteigenaren dienen lid te zijn van de Klassenorganisatie om gebruik te kunnen maken van haar diensten, zoals deelname aan trainingen en wedstrijden. Voor meer informatie: info@rs500.nl.