Wat moet je weten?

Lid van de klassenorganisatie

De RS500 klasse organiseert ieder jaar een aantal wedstrijden en trainingen. Om deel te kunnen nemen is het belangrijk dat je lid bent van de klassenorganisatie. Lid worden doe je voor jezelf maar ook om het RS500 zeilen te stimuleren. Met veel leden kunnen we ook een interessant wedstrijdveld krijgen. Als lid van de klassenorganisatie wordt je op de hoogte gehouden en beslis je mee over het wedstrijdprogramma. Ook kun je meedingen naar de jaarprijzen. Voldoende reden om je dus aan te melden als lid! Aanmelden doe je via: info@rs500.nl.

Wedstrijdzeilen:

Veel wedstrijden die georganiseerd worden voor de RS 500 klasse vereisen de nodige officiële papieren. Zonder deze papieren kun je niet meedoen of kom je niet in aanmerking voor prijzen.
Welke zaken moet je op orde hebben voordat je mee gaat doen met wedstrijden:
* Natuurlijk ben je lid van de klassenorganisatie. De RS500 klasse heeft veel leden nodig voor goede wedstrijdvelden en om bijv. een uitnodiging te krijgen voor specifieke evenementen.
* Ook moet je lid zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging. Op de website van het Watersportverbond kun je vinden welke verenigingen dat zijn.
* Iemand aan boord moet in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie (voorheen startlicentie). Sinds 2013 moet ook je bemanning een bemanningslicentie hebben. De licentie voor bemanning kost maar 1 euro. Beide licenties kun je aanvragen via het watersportverbond.
Als je eenmalig aan een wedstrijd wilt deelnemen, dan kun je ook een evenementlicentie aanvragen via het Watersportverbond.
* Natuurlijk heel belangrijk: je boot moet een geldige meetbrief hebben. Heb je die niet dan kun je die aanvragen via het watersportverbond. Op hun site kun je ook zien welke boten met meetbrieven inmiddels geregistreerd staan.

Voor een wedstrijdklasse is het aantal meetbrieven een belangrijke maatstaf voor de groei van een klasse. Ook bepalen het aantal meetbrieven of je als klasse een officieel Nederlands Kampioenschap mag organiseren. Het is dus belangrijk om een meetbrief aan te schaffen. Zonder een geldige meetbrief mag je niet mee doen aan een NK of WK!