Verslag ONK RS500

 In Nieuws

In het afgelopen weekend van 10-11 september vond het ONK RS500 en RS Aero weer plaats in Bruinisse. Met een veld van 32 boten hadden we als RS500 klasse weer een mooi deelnemersveld. Alle topteams van de afgelopen jaren waren aanwezig en dat beloofde een spannende strijd voorin. Ook waren een aantal nieuwe teams ingeschreven, waaronder jong talent dat instroomt vanuit de RS Feva en Splash. De weersvoorspellingen wisselden nogal in de aanloop, maar zaterdag zou een mooie zeildag opleveren. Voor zondag was de windvoorspelling niet hoopgevend. Op zaterdag vielen in de ochtend een paar flinke stortbuien, maar toen we het water op gingen was het droog en stond er een lekkere bries.

De eerste wedstrijd was zeer spannend voorin met positie wisselingen gedurende de hele race. Uiteindelijk finishten Jesper en Merle als eerste voor ons en op derde plaats Pim en Lisa. In de tweede wedstrijd herhaalde zich het spannende verloop met nu Pim en Lisa als eerste, wij opnieuw tweede en Jesper en Merle als derde.

Inmiddels was de wind flink aan het draaien naar het Noord-Westen, maar bij de start van de derde wedstrijd draaide deze een stuk terug naar het Westen. Hierdoor was de pinstart sterk begunstigd en kon de eerste bovenboei bijna in een slag bezeild worden. Wij konden ruim als eerste de bovenboei ronden en uitlopen in de downwind, omdat de rest van het veld dicht op elkaar zat en elkaar bezig hield. Bij de start van het tweede kruisrak werden we gevolgd door Pim en Lisa op de bakboordslag, maar Jesper en Merle kozen voor de stuurboordzijde van het kruisrak. Dit betaalde zich ruim uit en zij rondden met voorsprong als eerste de bovenboei en behielden hun voorsprong tot de finish. Tussen ons en Pim en Lisa ontstond in het kruisrak naar de finish een tackduel, waarbij wij na een aantal tacks besloten de stuurboordslag naar de finish door te zetten. Foute keuze, op de finish konden Pim en Lisa zich nog net voor ons wurmen. Dit bleek voor ons de toon te zetten voor de volgende wedstrijden.

In de vierde wedstrijd waren Anneke en Floris op dreef. Zij namen de koppositie bij de bovenboei en stonden die niet meer af. Daarachter zaten we er weer goed bij in duel met Ludo en Auke en op de voet gevolgd door Thomas en Hylke en Pim en Lisa. Het laatste rak naar de finish gingen we in als tweede, maar in onze tack naar finish hadden we ons misrekend. Ludo en Auke passeerden ons op de finish.

In onze laatste wedstrijd bleek de concentratie een beetje op. Na wat twijfelen startten we bij de boot met een zwaar begunstigde pinzijde. De bovenboei rondden we diep in het middenveld. De wind was inmiddels wat aangetrokken en dat bleek op het reachrak voor aantal teams te veel. Met drie boten om vlak na de bovenboei en een krap reachrak kozen we ervoor het hijsen van de gennaker even uit te stellen en eerst wat veilige hoogte te pakken. De keuze pakt goed uit waardoor we bij de gijpboei een flink stuk van de achterstand hadden ingelopen en bij de gate alweer een paar plekken hadden gepakt. Na nog een goed kruisrak en een nog beter downwind sloten we aan op nummer 3 met een aantal boten op onze hielen. Op de finish kwamen we dit keer Thomas en Hylke tegen, maar gelukkig trokken wij dit keer aan het langste eind. Pim en Lisa konden in deze race met een ruime eerste plek de dag eindigen aan de top van het klassement op 1 punt gevolgd door Jesper en Merle. Na een heerlijke, spannend en lange zeildag konden we moegestreden naar de kant.

Op de kant was er een enthousiaste sfeer. De nieuwe teams van team Zeeland Brennan en Melani en Lars en Rens hadden het zeer naar hun zin gehad. Beide teams waren al regelmatig voorin te zien in de kruisrakken. Lars en Rens stonden op een mooie 9e plek. Ook Etienne en Felix kwamen zeer enthousiast van het water. Voor het eerst konden zij zich echt in het veld mengen, met andere teams strijden voor een plek en teams achter zich houden. Zaterdag werd afgesloten in het zonnetje met hamburgers en mosselen en heerlijk Frans bier waar Eric en Perrine een flinke voorraad van hadden meegenomen en deelden met de groep.

Zondag kwam het zonnetje terug, maar de wind bleef zoals voorspeld uit. Na enig uitstel klonk het afstel en kon iedereen gaan opruimen. De eindstand stond daarmee vast: Pim en Lisa Nederlands kampioen, op 1 punt gevolgd door Jesper en Merle en op 3 punten gevolgd door Bruno en Edith. Op vierde plek eindigden Ludo en Auke, die een zeer sterk weekend hadden. Op de vijfde plek eindigden Anneke en Floris, die hun klasse weer bewezen terwijl ze dit seizoen bijna niet samen gevaren hebben.
Het is weer een prachtig ONK weekend geweest. Felicitaties aan Pim en Lisa!

Inmiddels staat de ODST weer voor de deur in het weekend van 1-2 oktober. Met nu al 12 inschrijvingen belooft er weer een mooi RS500 veld te zijn. Schrijf je in op Open Dutch Skiff Trophy 2022 | Facebook.

Bruno en Edith, RS500 NED 1660

Recent Posts