Verslag North Sea Regatta

 In Nieuws

Tijdens het afgelopen Pinksterweekend vonden de Inshore Races van de North Sea Regatta plaats als afsluiting van een week vol zeilplezier op de Noordzee, georganiseerd door Jachtclub Scheveningen. Net als in 2022 was de RS500-klasse weer goed vertegenwoordigd, ditmaal met 13 boten op de startlijn. Voor veel teams was de vorige editie in 2022 de eerste keer dat er op de Noordzee werd geracet. Met de gure omstandigheden en zeer hoge golven van toen nog in het geheugen, keek iedereen reikhalzend uit naar wat Scheveningen dit jaar voor ons in petto had.

Met drie dagen lang zonnig weer, meer dan genoeg wind en uitdagende golven kregen we meer dan waar we op hadden gehoopt. Bij de eerste wedstrijd van de dag was de noordenwind meestal nog relatief mild, maar gedurende dag trok deze steeds aan tot meer dan 15 knopen en vlagen van meer dan 20 knopen. Aan de wind was het erg uitdagend om de boot op snelheid te houden en over de golven heen te sturen (waarbij de bemanning elk kruisrak meermaals van de rand werd gespoeld). Downwind was het de kunst om op de golven te blijven planeren en te voorkomen dat de neus zich in de volgende golf boorde terwijl we alle kanten op werden geslingerd.

Tactisch was het ook een heel andere wedstrijd dan we gewend waren. Vooral het ritme van de golfslag en richting van de stroming bepaalde aan welke kant werd gewonnen of verloren. De stroming maakte ook de start nog uitdagender dan gebruikelijk, bovenop het fanatisme van de (vaak te scherp startende) 29er-vloot in dezelfde startgroep.

Ondanks de uitdagende omstandigheden was het erg spannend in de strijd om het podium. Er werd flink stuivertje gewisseld in de top drie. Vanaf het eind van de zondag begon ook de vermoeidheid de teams parten te spelen waardoor het veld steeds meer uitdunde. Uiteindelijk gingen Fleur en Viktor (NED 518) er met de overwinning van door, gevolgd door Jesper en Merle (NED 972) en Hylke en Thomas (971). Daarnaast een eervolle vermelding voor Danique en Floris, die alle wedstrijden hebben uitgevaren!

Dank aan het wedstrijdcomité voor de strakke baan en de 10 races die we gedurende het weekend hebben kunnen varen, en eveneens dank aan alle ondersteunende reddingsboten die steeds snel ter plaatse waren om te controleren om alles in orde was wanneer een boot was omgeslagen.

Al met al was de NSR ook dit jaar weer een wedstrijd met unieke omstandigheden die je bij geen enkele andere wedstrijd tegenkomt. We kijken nu alweer uit naar volgend jaar, hopelijk ook weer met buitenlandse deelnemers!

Links:

Recent Posts