Training 15 augustus 2020 – verslag

 In Nieuws

BeNeLux championships werd na annulering een trainingsdag op de Grevelingen vanuit Bruinisse op zaterdag 15 augustus met drie RS500 boten onder leiding van de 20 jarige Willemijn. Zij is de sparringpartner voor het Olympische 49FX damesteam en beoogd Olympisch zeilster.

Het aantal knopen die dag was niet noemenswaardig dus werd de trainingsochtend gestart met koffie en een Zeeuwse bolus samen met de teams Bruno & Edith, Samuël & Oscar en Steve & Erica. Door Willemijn werden de leerpunten voor de dag geïnventariseerd vanuit eerdere opties die we via Oscar ontvangen hadden; snelheid, tactiek, strategie, starten en boothandelingen.

We vonden een mooie plek in de schaduw aan het water waar aan de hand van een whiteboard ingezoomd werd op onze vragen. Voor de één een eye-opener, voor de ander een mooie refresher en aanvulling op kennis van regels en tactiek in het wedstrijdveld. Ook de invloed van omgevingsfactoren kwam aan bod. Willemijn gaf ons een kijkje in haar wereld door te vertellen hoe zij dit toepast in haar zeilsport.

De klok gaf inmiddels het begin van de middag aan en na al het praten, uitleggen, visualiseren en nadenken was het voelbaar tijd om van de zelf meegebrachte lunch te gaan genieten. Inmiddels was een rimpeling op het water zichtbaar en kon een plan gemaakt worden voor de middagsessie.

Willemijn had het idee om de RS500’s tegelijk in lijn op te laten varen en onderling te delen wat de ervaring daarbij was. Meer mindful zeilen en goed communiceren als crew was een rode draad in het praktijkdeel. Er werd veelvuldig getraind met het starten vanaf 3 minuten. Daarna volgende het tacken en gijpen. Ieder team kreeg van Willemijn feedback op hetgeen zei zag. Bovendien was er ruimte om haar tips uit te proberen.

Voldaan moe keerden we terug aan wal waar na het opruimen een eindevaluatie werd gehouden. Op ieder onderdeel kregen de teams ruimte om feedback te geven.
De rode draad in de zeilsport is houd het vooral simpel en communiceer als team goed met elkaar.
Wat een wedstrijddag vanuit Scharendijke had moeten zijn, werd een leerzame trainingsdag vanuit Bruinisse. Het was mooi om te zien hoe we met elkaar en van elkaar hebben geleerd.

Mede namens de andere teams veel dank aan Oscar voor het mogelijk maken van deze dag.

Stephen & Erica

In de volgende foto de GPS tracker data van de training:

Recent Posts