Verslag en Uitslagen ONK RS500

 In Nieuws

dutchrsgames logo

Op zaterdagochtend 20 september verzamelden zo’n 100 deelnemende boten aan de mistige oevers van het Grevelingenmeer. De vlaggen hingen langs de mast omlaag en de havenopening was vanaf de kant niet te zien. Het beloofde een lange dag te worden voor de zeilers en er werd gevreesd voor het kampioenschap. Vanuit binnen- en buitenland waren zeilers uit de RS Feva, RS Tera en RS 500 klassen naar Bruinisse gekomen voor het terugkerende gezamenlijke ONK, de RS Games 2014. De RS500 klasse was met deelnemers uit Zweden, Groot-Brittannië, België, Duitsland en Italië zeer internationaal vertegenwoordigd. Na opening door de verschillende klassenvoorzitters ging de uitstelvlag omhoog en was het wachten op de kant. Gelukkig waren er worstenbroodjes voor de lunch en kon iedereen iets later met een volle buik het water op.  Er waren vier wedstrijden gepland en aan het begin van de middag werd de eerste wedstrijd gevaren bij een knoop of 4 over de gehele baan. De wind zou gaan toenemen gedurende de middag en de laatste wedstrijden werden gezeild met gemiddeld 6-8 knopen wind. Een schitterende eerste dag met licht weer en genoeg competitie op het water. Gelukkig konden we de vier geplande wedstrijden allemaal varen, waarvan er twee met overmacht door Michiel en Hilde Geerling-van Susante gewonnen werden. De overige overwinningen gingen naar het Zweedse team van Martin en Axel Johansson en de ex-Nederlands Kampioenen Jody de Jager en Marleen Blomsma.

’s Avonds was er een heerlijke stampot-maaltijd op het haventerrein verzorgt door familie van Marion, waarbij alle zeilers konden napraten en de nodige calorieën voor de dag van zondag konden binnen krijgen. Hierna was er een gezellige borrel met de RS500 zeilers en enkele oudere Feva-zeilers in Café ’t Veerhuys, waar sterke verhalen werden verteld over het close-racing van dag 1.

DSC_0008

De volgende ochtend was het vroeg starten voor de doorgewinterde RS500 zeiler. De eerste wedstrijd, tevens meetellend voor de Bart’s Bash (www.bartsbash.co.uk) werd gevaren met ongeveer 15 knopen wind. Dit leverde gelijk een wisseling in het klassement, want voor de beginnende teams was het even wennen hoeveel power en acceleratie er uit de boot komt bij meer wind. De wedstrijd werd gewonnen door Willemijn van Susante en Nick van Alphen waarbij gezegd moet worden dat de spanning te snijden was. De nummers 1,2 en 3 van deze race hebben elkaar in de laatste 150 meter nog 3 keer van volgorde afgelost. De tweede race van de dag werd gewonnen door Jon Partridge (GBR) en Sander Vogelaar die, na een teleurstellende eerste dag (DSQ én OCS), de knop hadden omgezet en mijlen ver voor de rest van het veld finishte.  Ondertussen waren de kaarten voor het eindresultaat nog niet geschut, want met nog 1 wedstrijd te gaan stonden de nummers 1 en 2 op slechts 1 punt verschil. De slotwedstrijd werd gedomineerd door Michiel en Hilde die tot aan het laatste downwindrak steeds een solide voorsprong hadden van 100-200 meter. Het noodlot sloeg echter toe tijdens de laatste gijp richting de benedenboei, waarbij de gennaker in een zandloper schoot en de boot niet meer te houden was. Ze finishten de race nog knap als derde, maar het was niet genoeg om Jody en Marleen voor te blijven in het algemeen klassement. Het team van Johan van Veen en Floris Stapel van de Blauwe Schuit vaart een indrukwekkende serie en eindigen op de derde plek. Martin en Axel (SWE) lieten zien dat de reis meer dan waard was en hebben genoten van een heerlijk weekend in Bruinisse met de vierde plek als resultaat. Oud-Feva zeilers Thomas en Marloes Rot hebben dit jaar hard gewerkt, varen steeds constanter en doen volgend jaar ongetwijfeld voor het podium, met nu een nette vijfde plaats.  Met 1 punt verschil wonnen Jody en Marleen uiteindelijk dit spannende Klassenkampioenschap RS500, gefeliciteerd! Je vraagt je af of ze écht hun rug toe gaan keren naar de RS500 klasse na uitspraken eerder dit seizoen of dat dit kletspraat was?

Uitslag ONK RS500 2014

DSC_0065

Recent Posts